Köy Enstitülerinin 80. Yılında Eğitim Fakültelerine Bir Çıkarım

Köy Enstitüleri, nüfusun büyük çoğunluğunun köylerde olması sebebiyle köy hayatına dönük bir öğretmen tipi yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940’da 3803 Sayılı Kanunla açılmıştır. Bu enstitüler, ilkokul sonrası beş yıllık eğitimi kapsamaktadır. 1940-1948 yılları arasında 21 Köy Enstitüsü açılmış ve 17341 öğretmen yetiştirilmiştir. Köy Enstitüleri, 1954 yılında 6234 Sayılı Kanunla kapatılarak altı yıl süreli ilköğretmen okullarına dönüştürülmüştür. O zamanın şartlarında öğretmen adayları, köy ortamında çalışacakları için köy yaşamıyla ilgili her türlü bilgi ve beceriye sahip olarak yetiştiriliyordu.

Köy Enstitülerinden alınabilecek derslerden biri, bugünkü şartlarda öğrenciler Eğitim Fakültelerinde geleceğin şartlarına göre yetiştirilmeli düşüncesidir. Koronavirüs gibi salgınlar da dahil olmak üzere öğrencilerimizi her türlü tehlikeden koruyacak ve yaşamını daha mutlu sürdürebileceği küçük beceriler sertifikasına sahip olması gerekir. Bu becerileri öğrencilere kazandırmakta doktor, veteriner veya mühendis yapmak gibi bir çaba bulunmamaktadır. Örneğin öğretmen, öğrencisi rahatsızlandığı zaman ilkyardımı (müdahaleyi) yapar ve gereken yere yönlendirir. Eğitim Fakültesi mezunu bir öğretmen adayının aşağıda verilen bazı beceri sertifikalarına sahip olması gerekir.

İlk yardım
Salgınlarla başa çıkma yolları
Evlilik eğitimi
Elektrik işleri