image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ' de Geliştirilen Yapay Zekâ Tabanlı Akıllı Sohbet Asistanı “BARÜ-ebilge” Yayında

Bartın Üniversitesi'nde (BARÜ) geliştirilen yapay zekâ tabanlı akıllı sohbet asistanı “BARÜ-ebilge” ile kullanıcılar bilgiye daha kolay ve hızlı bir şekilde erişebiliyor.

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) nitelikli eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme çalışmalarının yanı sıra gelişen yeni teknolojiler ışığında dijitalleşme adımlarına hız kesmeden devam ediliyor. Bu kapsamda BARÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Bilgi İşlem Daire Başkanlığı iş birliğinde İletişim Koordinatörlüğünün destekleriyle birçok alanda kullanılan yapay zekânın bilimsel süreçlere entegrasyonu sağlanarak akıllı sohbet asistanı “BARÜ-ebilge” uygulaması geliştirildi. BARÜ’nün ihtisaslaşma alanı olan ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ kapsamındaki çalışmalarını da içeren akıllı sohbet asistanı, ilk etapta BARÜ’ye bu sene kayıt yaptıracak öğrencilere yardımcı olmak üzere kullanıcıların deneyimine sunuldu.

BARÜ’de yapay zekâ destekli dijital dönüşüm: “BARÜ-ebilge”

Yapay zekâ tabanlı algoritmaların kullanılmasıyla kurumsal veri tabanının sistem ile entegrasyonun sağlandığı “BARÜ-ebilge” uygulamasında kullanıcılar, Bartın ili ya da BARÜ hakkındaki sorularına çok daha kolay ve hızlı yoldan cevap bulabiliyor. Geliştirilen akıllı sohbet asistanı özellikle öğrencilere BARÜ’deki başta eğitim-öğretim ortamı, fakülte ve bölümler olmak üzere merak edilen konular hakkında bilgi vererek dijital bir rehberlik imkânı da sunuyor. Mini sohbet penceresi üzerinde bulunan “genişlet” ikonuyla da daha geniş bir ekranda sohbet edebilme ve soru sorabilme olanağı elde ediliyor.

7/24 erişilebilir sistem

İhtiyaç duyulduğu her anda akıllı sohbet asistanı ile iletişim kurabilen kullanıcıların soruları, anlık mesajlaşma yoluyla 7/24 yanıtlandırılıyor. Böylece hem kesintisiz etkileşim sağlanıyor hem de güvenilir ve doğru bilgiye erişim süreci hızlandırılıyor. Şimdilik GPT-4 altyapısının kullanıldığı “BARÜ-ebilge” arayüzünün ilerleyen süreçlerde tamamen milli teknolojiler kullanılarak geliştirilmesi hedefleniyor.

“Bilişim sistemlerindeki gelişmeler ışığında yerli uygulamalar hayata geçiriyoruz”

Dijitalleşme stratejisi doğrultusunda yenilikçi yaklaşımlar ile önemli uygulamaları hayata geçirdiklerini belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Dijital dönüşümün yaşandığı günümüzde yeni ve akıllı teknolojilerin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra her alanda kullanımı için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Bilişim sistemlerindeki gelişmeler ışığında Üniversitemizin ihtisaslaşma alanı kapsamındaki çalışmaları da içeren güncel hizmetleri bünyemize katarak teknolojik altyapımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Bu noktada bildiğimiz kadarıyla yükseköğretim kurumları arasında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan yapay zekâ destekli ‘BARÜ-ebilge’ sistemini hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Ortaya koyduğumuz vizyon ve gelişim stratejilerinden de güç alarak geliştirdikleri akıllı sohbet asistanı dolayısıyla Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanımız Burak Beygirci, Genel Sekreter Yardımcımız Refik Ünver, Bilgi İşlem Daire Başkanımız Feridun Badur, İletişim Koordinatörümüz Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan ile emeği geçen tüm insan kaynağımıza teşekkür ediyorum. Teknolojik gelişmeler ışığında yürüttüğümüz çalışmalara verdikleri destekler için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


“BARÜ-ebilge” Erişim Adresi: https://ebilge.bartin.edu.tr/
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı'mız Kutlu Olsun!

  • BARÜ' de Geliştirilen Yapay Zekâ Tabanlı Akıllı Sohbet Asistanı “BARÜ-ebilge” Yayında

  • Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Proje TÜBİTAK’tan Destek Almaya Hak Kazandı

  • Fakültemiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tarafından Hazırlanan Tercih Rehberinde Büyük Başarı Elde Etti

  • Üniversite Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’nin Eğitim Alt Alanında Ön Sıralarda Yer Alma Başarısı Gösterdik

  • BARÜ’de TYÇ logosu alan 10 programa ‘Avrupa Vizesi’ çıktı

  • BARÜ, 2 alanda dünyada ilk 200, Türkiye’de ise ilk 3’te yer aldı

  • Türkçe Öğretmenliği Programı Engelsiz Program Nişanı Almaya Hak Kazandı

  • Doğada Yaşam Sanatı Projesi TÜBİTAK Tarafından Desteklenmeye Uygun Bulundu

  • Öğretmenlerle Buluşuyoruz: Bilgi ve Deneyim Aktarımına İlk Adım Etkinliği Düzenlendi