image/svg+xml
image/svg+xml

YÖK Anadolu Projesi Kapsamında Prof. Dr. Martina Gračanin Yüksek Konuğumuz Oldu

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yeni ve yenilikçi uygulamalarından biri olan ‘YÖK Anadolu Projesi’ kapsamında Üniversitemizde çalışmalar başarıyla sürdürülüyor. Proje çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile eşleşen Üniversitemizde gönüllü akademisyenlerin katılımıyla dersler icra ediliyor.

Eğitim-öğretim, araştırma, etkinlikler…


2020-2021 Akademik Yılı Bahar Dönemi başlangıcından bu yana derslerin devam ettiği Üniversitemizde ders dışı etkinliklerle de öğrencilerin gelişimi destekleniyor. Bu kapsamda eğitim dili yüzde yüz İngilizce olan Fakültemiz İngilizce Öğretmenliği Programı tarafından düzenlenen “Bildiğimizi Bilmediğimiz Dil” adlı konferansa ODTÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Martina Gračanin Yüksek konuk oldu.

Etkinliğe konuk olarak gönüllü eğitimler veren Prof. Dr. Gračanin Yüksek’e teşekkür eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “İş birliği ve güç birliği kapsamında yapılan tüm çalışmalar geleceğimize ışık tutuyor.” dedi.

“Bildiğimizi Bilmediğimiz Dil”


Moderatörlüğünü Fakültemizden Arş. Gör. Betül Çimenli’nin yaptığı, Rektörümüz, Dekanımız ve pek çok katılımcının iştirak ettiği çevrim içi ve İngilizce olarak gerçekleştirilen konferansta Prof. Dr. Gračanin Yüksek, insanların ana dillerinde bildikleri ancak bildiklerinin farkında olmadıkları birtakım kurallardan bahsetti.


Bir dil bilimcinin görevinin dili kullananların dili kullanmalarına izin veren hangi bilgiye sahip olduklarını ve bu bilginin nasıl elde edildiğini keşfetmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gračanin Yüksek, Türkçe ve İngilizce örneklerle dinleyicileri küçük bir keşfe çıkardı. Prof. Gračanin Yüksek, bölümsel niceleyici özneler, pasif cümleler ve bağlantılı cümleciklerden örnekler sunarak dinleyicilerin daha önce dikkat etmedikleri noktaları vurguladı.


Öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Prof. Gračanin Yüksek, dilin rastgele kullanılmadığı, bunun yerine sistematik ve kurallara uygun olduğu düşünüldüğünde dil kullanımının (dilsel davranış) arkasında aynı dili konuşanların paylaştığı tutarlı bir bilgi sistemi olduğunu belirtti.
 
Konferansın sonunda Dekanımız Prof. Dr. Çetin Semerci, değerli katkılarından ötürü Prof. Dr. Martina Gračanin Yüksek’e “Teşekkür Belgesi” takdim etti.
 
  • Fakültemizde Kalite ve Akreditasyon Çalışmaları Haftalık Toplantılarla Devam Ediyor

  • Language Talks #9 "Employability in ELT Outside Academia: Assessment and Publishing Industry" by Dr. Ayse Gur Geden

  • 15 Nisan Dünya Sanat Günü Etkinlikleri Büyük Beğeni Topladı

  • Öğrencimiz Şevval ÖZ'den Gençler Arası Kültür ve Sanat Yarışmaları'nda Büyük Başarı

  • Gazi Ortaokulu 7. Sınıf Öğrencilerinden Fakültemize Ziyaret

  • BARÜ, Kalite Süreçlerini “Kurumsal Akreditasyon” ile Taçlandırdı

  • BARÜ'nün Bütün Yerleşkeleri Sıfır Atık Belgesi Almayı Başardı

  • Eğitim Fakültesi Akreditasyon Süreçlerindeki Kalitesini Tescillemeye Devam Ediyor

  • Akademik Kariyer Sürecinde Kilometre Taşları Etkinliği Düzenlendi

  • ERASMUS ESC Gönüllülük Projeleri Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi